Kuo odai naudingi antioksidantai?

Kuo odai naudingi antioksidantai?

Žmogaus organizme nuolat vyksta įvairios cheminės reakcijos, kurių metu susidaro laisvieji radikalai, t.y., nestabilios molekulės, puolančios sveikas organizmo ląsteles. Laisvieji radikalai pažeidžia lipidų, baltymų ir netgi DNR struktūrą. 

Nors organizmas turi puikią antioksidacinę sistemą, kuri stabdo laisvųjų radikalų formavimąsi ir juos neutralizuoja, tačiau žalingi aplinkos veiksniai (UV spinduliai, užterštas oras), įpročiai (rūkymas), stresas ir kiti šiuolaikinio gyvenimo iššūkiai trikdo natūralios antioksidacinės sistemos darbą. Kai antioksidacinė sistema susilpnėja, ji nebepajėgia neutralizuoti laisvųjų radikalų ir kyla oksidacinis stresas, galintis sukelti įvairias organizmo patologijas, odos uždegimus, paspartinti senėjimo procesus. Tokiais atvejais į pagalbą atkeliauja antioksidantai.

Antioksidantai neutralizuoja laisvuosius radikalus ir apsaugo nuo oksidacinio streso. Šie ypatingi junginiai padeda ląstelėms išlikti sveikoms ir nepažeistoms, o DNR grandinei – išlaikyti vientisumą.

Vieni iš geriausių oksidacijos ir antioksidantų poveikio pavyzdžių yra tokie vaisiai kaip obuolys ar bananas. Vos juos perpjovus, susidūrę su deguonimi, jie ima ruduoti, tačiau užlašinus šiek tiek citrinos sulčių (jose esantis vitaminas C – vienas iš galingiausių antioksidantų), oksidacijos procesas pristabdomas ir vaisius neberuduoja. 

Antioksidantų nauda odai:

  • Antioksidantai padeda kovoti su spuogais, nes oksidacinio streso sukeliami uždegiminiai procesai neretai ir sukelia bėrimus.
  • Antioksidantai neutralizuoja UV spindulių žalą ir leidžia mums „atsiprašyti“ odos už tuos kartus, kai buvome saulėje be tinkamų apsaugos priemonių.
  • Antioksidantai slopina melanino gamybą, todėl gali padėti paskaistinti odą, suvienodinti jos atspalvį, įveikti hiperpigmentaciją.
  • Antioksidantai skatina odos regeneracijos procesus ir kolageno gamybą. 

Antioksidantai odos priežiūros priemonėse 

Geriausias antioksidantų šaltinis – augalai. Pastarieji, siekdami prisiderinti prie nuolat besikeičiančios ir užterštos aplinkos, gamina antioksidantus, kuriuos galima naudoti kosmetikos priemonių gamybai ir apsisaugoti nuo uždegimo bei ankstyvo senėjimo. Fenoliai, polifenoliai, askorbo rūgštis, karotenoidai – tai tik keletas galingų antioksidantų, išgaunamų iš augalų.  

Populiariausi antioksidantai: 

Žaliosios arbatos ekstraktas

Žalioji arbata – vienas iš populiariausių antioksidantų. Ji veiksminga tiek ją geriant, tiek naudojant išoriškai. Žaliosios arbatos ekstraktas tinka visų tipų odai ir gali ne tik apsaugoti nuo žalingo aplinkos poveikio, sulėtinti senėjimo procesus, bet ir padėti odą nuraminti, sumažinti perteklinį riebalavimąsi.

Retinolis (vitaminas A)

Šis galingas ingredientas, pagrįstas daugybe mokslinių tyrimų, yra laikomas stipriausia su odos senėjimu kovojančia medžiaga. Retinolis yra ir antioksidantas, ir odą atkuriantis ingredientas, spartinantis regeneracijos procesus. Šį superingredientą patariama naudoti maždaug nuo 25 metų, tačiau pradėti labai pamažu (1-2 kartus per savaitę) ir nuo nedidelių koncentracijų. Kol oda nepratusi prie šio ingrediento, ji gali stipriai reaguoti. Gali pradėti luptis, rausti, sujautrėti. Naudojant retinolį būtina apsauga nuo saulės (SPF50). 

Vitaminas C (askorbo rūgštis)

Vitaminą C odos priežiūros produktuose galima rasti įvairiais pavidalais. Jį, kaip ir retinolį,„prisijaukinti“ reikia pamažu. Vitaminas C labiausiai vertinamas dėl gebėjimo suteikti odai skaistumo ir spindesio, veiksmingos kovos su hiperpigmentacija. Kartais odos priežiūros priemonėse naudojamas ne pats vitaminas C, o jo gausūs ekstraktai, tokie kaip „Kakadu“ slyvos ekstraktas, „Acerola“ vyšnių ekstraktas ir kiti. 

„Kakadu“ slyvos ekstraktas

„Kakadu“ slyva yra kilusi iš Australijos ir tradiciškai buvo naudojama medicininiams tikslams, siekiant gydyti infekcijas ir malšinti skausmą. Mokslinių tyrimų duomenimis, šis vaisius yra vienas iš daugiausiai vitamino C turinčių vaisių pasaulyje. Odos priežiūros produktuose „Kakadu“ slyvos ekstraktas yra naudingas dėl to, kad suteikia vitamino C naudą augalinio ekstrakto pavidalu. 

„Acerola“ vyšnios ekstraktas

„Acerola“ vyšnia taip pat gausi antioksidantų. Greta kitų antioksidantams būdingų savybių, šio vaisiaus ekstraktas taip pat gali padėti sustiprinti kapiliarus, yra naudingas žmonėms, sergantiems rožine.

Vitaminas E

Šis vitaminas itin vertinamas dėl gebėjimo pagreitinti odos gijimo procesus. Dažniausiai jis naudojamas produktuose, skirtuose sausai odai bei priemonėse nuo strijų. Šis vitaminas taip pat stabilizuoja kitus antioksidantus ir sustiprinti jų efektyvumą. Dėl šios priežastis jis dažnai poruojamas su vitaminu C ar resveratroliu. 

Resveratrolis

Resveratrolis yra žinomas kaip „ilgaamžiškumo molekulė“ ir pasižymi unikalia galia kovojant su senėjimu. Šis antioksidantas dažniausiai randamas vaisių, pavyzdžiui, vynuogių odelėse ir veikia kaip apsauginis jų skydas. Panašų poveikį resveratrolis suteikia ir odai. Jis turi priešuždegiminių, antibakterinių ir antigrybelinių savybių, gali padėti nuraminti odą, kovoti su infekcijomis. Šį ingredientą geriausiai naudoti vakare, nes saulės šviesa silpnina efektyvumą. 

Niacinamidas

Niacinamidas arba vitaminas B3 – galingas antioksidantas, gebantis kontroliuoti odos riebaluotumą, kovojantis su uždegimais ir padedantis įveikti hiperpigmentaciją. Niacinamidas dalyvauja daugybėje svarbių organizmo procesų ir yra būtinas ląstelių atsinaujinimui ir optimaliai jų sveikatai.  

Polifenoliai

Polifenoliai – viena iš augaluose esančių veikliųjų medžiagų grupių. Jie dalyvauja augalų augimo ir dauginimosi procesuose ir apsaugo juos nuo žalingo aplinkos poveikio. Išskiriama daugiau nei 8000 polifenolių, tarp kurių galima aptikti ir jau minėtą resveratrolį. Odos priežiūros produktuose esantys polifenoliai padeda neutralizuoti fotožalą, sukeltą UV spindulių. Taip pat jie turi priešuždegiminių ir imunomoduliacinių (imuninės sistemos veiklą modifikuojančių) savybių. 

Kofermentas Q10

Kofermentas Q10, kitaip vadinamas ubichinonu, yra antioksidantas, kurį organizmas gamina natūraliai. Deja, tai yra viena iš medžiagų, kurių su laiku organizme mažėja. Kofermentas Q10 dalyvauja energijos gamybos procesuose, tad daugiausia jo yra širdyje, kepenyse ir inkstuose. Kadangi šie procesai vyksta ir odoje, kofermentas Q10 gali suteikti odai energijos ir paskatinti regeneracinius procesus. 

Kad ir koks antioksidantas slypi kosmetikos produkto formulėje, jis vis tiek padės kovoti su laisvaisiais radikalais, sustiprins antioksidacinę sistemą ir padės organizmui funkcionuoti optimaliai ir be sutrikimų.

Skaityti kitą

Jazzu: Aš esu laiminga, nes pasirinkau tokia būti 
Probleminės veido odos priežiūra

Palikti komentarą

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.