Peptidai – ingredientai, sukėlę revoliuciją

Peptidai – ingredientai, sukėlę revoliuciją

Viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl žmonės nuolat ieško naujų, veiksmingų odos priežiūros priemonių, – siekis kovoti su ankstyvu odos senėjimu ir jo ženklais: raukšlėmis, hiperpigmentacija, odos suglebimu. 

Vieni iš populiariausių kosmetikos ingredientų, galinčių padėti kovoti su ankstyvo senėjimo požymiais, – populiarieji peptidai. Kas tie peptidai ir kaip jie veikia, pasakoja „MATH Scientific” įkūrėja Marija Valaitė ir Šveicarijoje dirbanti medicinos gydytoja, JAV licencijuota sveikatos trenerė Vytenė Kurtinaitytė.

Vytene, kas yra peptidai ir kodėl jie svarbūs? 

Peptidai – trumposios amino rūgščių grandinės, kurios nuo baltymų skiriasi ilgiu. Pavyzdžiui, peptidus sudaro iki 50 amino rūgščių, o baltymus – daugiau nei 50. Organizme aptinkama daugiau nei 7000 natūralių peptidų, kurie atlieka svarbias fiziologines funkcijas, pavyzdžiui, veikia kaip signalai tarp ląstelių arba vidaus organų, reguliuoja kūno augimą ir vystymąsi. Peptidų galime gauti tiek su maistu,  pavyzdžiui, pienu, kiaušiniais, sojos pupelėmis, įvairiomis sėklomis, tiek su maisto papildais ir netgi kai kuriais medikamentais, skirtais cukriniui diabetui, neurologinėms ligoms ar vėžiui gydyti.  

O kuo peptidai naudingi kosmetikoje?

Peptidai pasižymi senėjimą stabdančiomis, odos imunitetą ir apsauginį barjerą stiprinančiomis savybėmis, gali padėti kovoti su hiperpigmentacija ir odos uždegimu. Šiuos ingredientus dažniausiai aptinkame kremų, serumų ir kaukių sudėtyse ir jie veikia kaip informacijos perdavėjai, skatinantys ląsteles atlikti specifines funkcijas, pavyzdžiui, gaminti kolageną ir elastiną. Dėl šių priežasčių peptidai labai vertinami tų, kurie nori ilgiau išlaikyti jaunatvišką odą ir kovoja su uždegiminėmis odos būklėmis: akne, rožine, egzema.

Dažnai, kai galvojame apie tobulos odos pavyzdžius, prisimename korėjiečius, kurių odos priežiūros metodai – itin populiarūs visame pasaulyje. Būtent Korėjos mokslininkai pabrėžia peptidų gebėjimą palaikyti sveiką apsauginį odos barjerą ir kovoti su ankstyvu senėjimu. Nenuostabu, kad korėjietiškos kosmetikos sudėtyje peptidai – itin dažnas ingredientas. Dar vienas peptidų privalumas – gebėjimas kovoti su UV spindulių žala. Nors, žinoma, peptidų naudojimas tikrai nepakeičia apsauginių priemonių nuo saulės, visgi jie gali sumažinti neigiamą spindulių poveikį odai.

Marija, kurie peptidai odai naudingiausi?

Vieno paties geriausio ir veiksmingiausio peptido nėra. Kosmetikoje naudojamos įvairios peptidų kombinacijos ir kiekviena iš jų gali būti odai naudinga. Rekomenduoju rinktis tokias priemones su peptidais, kurios ilgiausiai išlieka ant odos: serumus ir kremus. Nors rinkoje yra net ir prausiklių su peptidais, tačiau, deja, mes greitai juos nuplauname, todėl veiksmingosios amino rūgštys neturi pakankamai laiko įsigerti į odą ir atlikti savo darbo. Produktų sudėtyse reikėtų ieškoti Palmitoyl Tripeptide-5, Palmitoyl Pentapeptide, Cyclopeptide-5, Hexanoyl Dipeptide-3, Argireline, Syn-Ake ar Syn-Coll peptidų. Tai – vieni iš labiausiai ištirtų ir veiksmingiausių peptidų.

Kaip peptidus naudoti?

Siekiantiems maksimalių rezultatų, peptidus patarčiau naudoti kartu su kitais veiksmingais odos priežiūros ingredientais. Jie puikiai dera su vitaminu C, niacinamidu, hialurono rūgštimi, žaliosios arbatos ir Kakadu slyvos ekstraktais, retinoidais. Atsargiai reikėtų derinti su šveičiamosiomis rūgštimis. Pavyzdžiui, naudojant peptidus kartu su AHA (alfa hidroksi) rūgštimis, tokiomis kaip glikolio ar pieno rūgštis, peptidų veikimas gali būti prislopintas. Naudodami kosmetiką su peptidais ir derindami juos su kitais superingredientais, galime pasiekti tikrai įspūdingų rezultatų. Gal mes laiko ir negalime sustabdyti, tačiau tikrai galime džiaugtis sveika ir spindinčia oda kiekvienu savo gyvenimo etapu. 

Skaityti kitą

Probleminės veido odos priežiūra
Skinimalizmas: kai mažiau tampa daugiau

Palikti komentarą

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.