Sausos odos priežiūra: kokią rutiną pasirinkti ir kaip apsaugoti odą?

Sausos odos priežiūra: kokią rutiną pasirinkti ir kaip apsaugoti odą?

Vaidos Baranovės tekstas

Nors įprasta manyti, kad odos sausumo priežastis – drėgmės trūkumas, neretai tikrieji sausos odos kaltininkai būna įvairūs pažeidimai.

Odą gali pažeisti netinkami arba netinkamai naudojami odos priežiūros produktai, UV spinduliai, šaltis, karštis ir kiti veiksniai. Prie odos sausumo taip pat gali prisidėti hormonų problemos bei lėtinės ligos, pavyzdžiui, diabetas. Norint sausai odai sugrąžinti elastingumą ir spindesį, reikia apsvarstyti ne tik tai, kuo papildyti savo odos priežiūros rutiną, bet ir tai, ko atsisakyti bei kaip susikurti odai draugiškesnę aplinką. 

Kaip susikurti odai draugišką aplinką? 
 
Norėdami išsaugoti odos drėgmę ir elastingumą, turėtume apgalvoti bent keletą aplinkos veiksnių:

+ jeigu namuose, ypač šildymo sezonu, oras labai sausas, įsigykite oro drėkintuvą. 60% drėgmė yra optimali žmogaus sveikatai;

+ prausdamiesi rinkitės ne šaltą ar karštą, o drungną vandenį. Vonioje ar duše praleiskite tik 5-10 minučių, kad išlaikytumėte apsauginio odos barjero vientisumą;

+ venkite dėvėti vilną ir panašius audinius, kurie gali dirginti odą;

+ eidami į lauką žiemą, spaudžiant šaltukui, veidą patepkite riebiu maitinamuoju kremu. Jis apsaugos odą ir neleis nušalti. Naudokite apsauginį kremą nuo saulės.

Kaip susikurti odai draugišką odos priežiūros rutiną?

1. Žingsnis – švelnus šveitimas. Odą, net ir sausą, rekomenduojama reguliariai šveisti švelniu, tačiau efektyviu rūgštiniu šveitikliu su salicilo ar glikolio rūgštimis. Jeigu oda jautri, dirgli ir linkusi į raudonį, rinkitės produktus, kuriuose yra azelaino rūgšties. 

 2. Žingsnis – efektyvus serumas. Rinkitės serumus, kuriuose yra laiko patikrintų ir patikimais moksliniais tyrimais įrodytų drėkinančių ingredientų, tokių kaip glicerinas ar hialurono rūgštis. Nors šie ingredientai – paprasti ir dažnai sutinkami, jie puikiai drėkina odą ir padeda išlaikyti drėgmę. Nepamirškite, jei naudojate produktą, kuriame yra hialurono rūgšties, jį reikėtų tepti ant drėgnos odos. Taip šis ingredientas bus geriau pasisavintas ir efektyviau sudrėkins ištroškusią odą. 

3. Žingnis – maitinamasis kremas. Sausos odos savininkai turėtų atkreipti dėmesį į kremus, kurie yra papildyti augaliniais aliejais bei sausai ir dirgliai odai tinkamais ekstraktais (pavyzdžiui, šaltalankių ar saldžiųjų migdolų), padedančiais stiprinti apsauginį odos barjerą ir išlaikyti jį sveiką ir nepažeistą. Dėl tos pačios priežasties sausai odai naudingi ir keramidai. 

4. Žingnis – aliejai (vakare). Vakarais sausą odą naudinga palepinti vertingais augaliniais aliejais arba jų mišiniais. Vienas universaliausių – simondsijų (jojobos) aliejus, kuris savo sandara panašus į odos išskiriamą sebumą. Kiti odai naudingi aliejai yra argano, agurklės, erškėtuogių, afrikinių kietrių aliejus. Jei odos priežiūros rutinoje naudojamas aliejus, jis turėtų būti paskutinis rutinos žingsnis. Taip priemonė veiks efektyviausiai.

5. Žingnis – kremas nuo saulės (ryte). Apsauga nuo saulės odai reikalinga visais metų laikais. Jautri, sausa ir sudirgusi oda, kurios apsauginis barjeras pažeistas, yra itin jautri aplinkos veiksnių keliamai žalai ir UV spinduliams. Rinkitės plataus spektro mineralinį kremą nuo saulės (SPF50+), kuris apsaugos odą tiek nuo UV spindulių, tiek nuo mėlynos šviesos, kurią skleidžia kompiuterių ar telefonų ekranai. 

Kaip odą apsaugoti nuo nedraugiškų priemonių? 

+ Nesiprauskite paprastu muilu. Jis sausina odą ir ilgainiui pažeidžia apsauginį jos barjerą. 

+ Venkite ingredientų, kurie gali sudirginti odą: „blogojo“ alkoholio, eterinių aliejų, pridėtinių kvapų. 

+ Venkite mechaninių šveitiklių. Verčiau rinkitės cheminius / rūgštinius.

+ Atsisakykite grubių prausimosi priemonių, pvz., kempinėlių. Sausai ir sudirgusiai odai reikia švelnumo.  

Atminkite, kad rūpinantis oda, kuri yra sausa, pažeista ir dirgli, mažiau visuomet yra daugiau. Minimalizuokite savo odos priežiūros rutiną, susikoncentruokite į jos apsaugą bei atkūrimą ir džiaukitės rezultatais.  

Skaityti kitą

Kas slypi už „MATH“ kosmetikos?
Jazzu: Aš esu laiminga, nes pasirinkau tokia būti 

Palikti komentarą

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.